Hétfő délután, május 27-én, 13 órától a Szlovák Nyugdíjas Klub tagjai, bepillantást nyerhettek Mátyás király és felesége, Beatrix királyné konyhájának titkaiba.
Arra a kérdésre keresték a választ, hogy Beatrix királyné milyen ízletes étkekkel kényeztette a királyt, milyen fűszereket használt, valamint ezeket honnan ismerte és hogyan kerültek a királyi konyhára. A hallgatóság megismerkedhetett azokkal a szokásokkal is, amelyeket a nápolyi hercegnő a napfényes Itáliából hozott magával, és elsőként vezetett be a Magyar királyi udvartartásba.
A titkot, hogy Mátyás halálához volt-e köze a királynénak és valóban mérgezés okozta-e a király vesztét talán soha nem derítjük ki, viszont néhány jóféle receptre fény derült az előadás során, melyet Váncsa Klára, a Munkácsy Mihály Múzeum természettudományos munkatársa tartott.
Közművelődési csoport