Hírek, rendezvények
Archívum
Időszaki kiállítások
Hagyományos gazdálkodás
Békés megyében
Munkácsy Mihály kiállítás
Orlai Petrics Soma kiállítás
Régészeti kiállítás
Természettudományi kiállítás
Történeti kiállítás
Jankay-Kolozsváry-Tevan Gyűjtemény
Belépődíjak/Tickets
Internetes bejelentkezés
Múzeumpedagógia
Az állandó kiállításokhoz kapcsolódó kínálat
Elérhetőségek
Közérdekű információk
Oldaltérkép
Impresszum
Vendégkönyv
Ön a  . látogató
A világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye
Képzőművészeti szakág
 
 

A Munkácsy Mihály Múzeum Képzőművészeti gyűjteménye a többi szakági gyűjteménnyel együtt született és gyarapodott, tehát szervesen épült be a múzeum állandó kiállításainak szerkezetébe. Már 1914-ben az új épület V. és VI. dísztermében helyezték el az akkor még szerény anyagot, vagyis a legelőnyösebb bemutatási feltételeket biztosították a Kép, szobor és képzőművészeti tárnak. A Krammer Nándor által 1902-ben összeállított lajstromban háromszáznégy műtárgy szerepel, az összkép azonban rendkívül vegyes. Munkácsy ifjúkori rajzai és egy-két helyi kis-mester műve mellett ugyanis az országos merítésből esetlegesen megszerzett és igen ingadozó színvonalú festmények, szobrok, sőt az akkori művészeti iskolák (Budapesti Iparművészeti Iskola, Országos Mintarajziskola és Rajztanárképző) növendékeinek a tanulmányrajzai, faragványai, ötvös-munkái és remekművek után készült másolatai is szerepeltek a gyűjteményben. A képzőművészeti illetve alkalmazott grafikai gyűjteményi egységekben jelenleg 5817 műtárgyat őrzünk. A képzőművészeti anyag legjelentősebb gyarapodási időszakai 1930–1938, 1945–1949 és 1970–1983 között voltak. Közvetlenül a II. Világháború utáni korszakra az úgynevezett „kastélyképek” mentése, gyűjtése és gyűjteménybe kerülése, a harmadik korszakra pedig elsősorban a grafikai anyag gyarapodása volt jellemző. Az 1970-es évekig – az általános képzőművészeti anyagra jellemzően – főként a megyei illetve megyei kötődésű művészek grafikai lapjaival, rajzaival gyarapodott gyűjteményünk.

Az utóbbi évtizedekben mindinkább hangsúlyossá váló pályázati rendszerhez kapcsolódóan, immár az 1990-es és 2000-es évek legfrissebb szemléletű műveivel gazdagodik anyagunk (Gerber Pál, Orosz István, Révész László). Hagyatéki átadás útján számos Kondor Béla grafika, Hermann Lipót vázlat és rajz, Szőnyi István rézkarc és akvarell jutott birtokunkba. A Munkácsy Mihály Múzeumban megrendezésre kerülő Országos Tervező Grafikai Biennálék díjazott műveire és az 1990-es évekig működő Alkalmazott Grafikai Művésztelep anyagára épül az a gyűjteményi rész, mely a nyomdai úton sokszorosított művek mellett egyedi műveket, terveket is magában foglal az alkalmazott grafika minden műfajából (plakátok, illusztrációk, kereskedelmi nyomtatványok). A békéscsabai Tervező Grafikai Biennálék elindítójaként is ismert, a konstruktivista hagyományokat az érzékeny grafikai tisztasággal párosító Papp Gábor életművének legfontosabb művei szintén az Alkalmazott grafikai gyűjteményünk részét képezik.

Az utóbbi évtizedben történt gyarapodás a képzőművészeti és az iparművészeti tárgyegyüttesünket egyaránt érintette. Olyan kuriózumjellegű műalkotások kerültek a Múzeumba, mint intézményünk névadójának, Munkácsy Mihálynak adományokból vásárolt műve, A kis Jeanne, valamint a későbiedermeier szellemben készült Tóth Matild arcképe című tábla. Kortársaink közül a síkkonstruktivista szellemben alkotó Fajó Jánostól egy több mint kilencven tételből álló kollekciót, a textilművész Balázs Irén hagyatékából pedig szintén egy nagyobb műegységet kaptunk. Bohus Zoltán üvegművész és többek között Lóránt János Demeter, Oroján István, Baji Miklós Zoltán, Flóra Virág, valamint Nyisztor János képzőművészek alkotásai viszont vásárlás útján kerültek gyűjteményünkbe.

Munkácsy Mihály Múzeum
Küldetésnyilatkozat (Mission Statement)
A múzeum története
Természettudományi szakág
Néprajzi szakág
Régészeti szakág
Történeti szakág
Képzőművészeti szakág
Restaurátor szakág
Megyei feladatellátás - módszertani központ
Könyvtár
Kiadványok
Digitalizált kiadványaink
Munkatársak
Munkatársaink szakmai tevékenysége
Muzeális intézmények Békés Megyében
Intézményeink
Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhely (Gabonamúzeum)
Aktuális pályázatok
Pályázati beszámolók
Korábban megvalósult projektek
„A XXI. század Múzeuma” című projekt bemutatása
A szlovák és román kisebbség országos bázismúzeumi néprajzi kincseinek bemutatása
Tengertánc
Alföldi tárlat
Munkácsy ereklyék
és dokumentumok
Munkácsy a weben
Arad Megyei Múzeum Komplexum
Körösvidéki Múzeum - Nagyvárad
Jankay Tibor Művészeti Közalapítvány
Támogatóink